شروع کار زنبورداری

گام دوم (توانایی و امکانات شما )

گام دوم توانایی و امکانات شما

 

 

از مهمترین شرایط این شغل شخص خود شما که باید دانست توانایی جسمی و مالی در ابتدا این کار را دارا می باشید یا نه . به نظر بند زنبور داری باید یا شغل اول باشد یا شغل دوم در صورتی که شغل اول سبک و با وقت فراغت زیاد باشد برای نمونه معلمان و بعضی از کارمندان .

اگر من بخوام به طور خلاصه شغل زنبور داری را معرفی کنم . باید بگویم . زنبور داری به 3 فصل بهار ، تابستان و زمستان تقسیم می شود .

فصل و اول فصل بهار از اول اسفند ما شروع می شود و وظیفه زنبور دار این است که ابتدا از با یه بازدید سطحی از سلامت کندو ها و وجود ملکه اطمینان کسب نموده و هفته ای 3 مرتبه به کندو ها شربت 1 به 1 داده تا به اوایل فروردین می رسید در این زمان جمعیت زیاد شده و وظیفه ما این است که به طور متوسط هر 8 روز یک مرتبه از هر کندو بازدید نموده تا از اردو زدن کندو جلو گیری نماییم و قاب های سیاه و کهنه را از کندو خارج و برگ موم تازه به کندو می دهیم .اگر کندو با جمعیت بیش از 10 قاب مشاهده کردیم به کندو طبق می دهیم . این فصل پر کار ترین فص زنبور داری می باشد و تا اول خرداد به طول می انجام .

فصل دوم فصل تابستان می باشد که فصل برداشت عسل و کوچ و مراقبت از کندو ها و فصل اوج سم پاشی ها می باشد . این فصل تا اواخر شهریور به طول می انجامد .

فصل سوم : که از اول مهر آغاز می شود و وضیفه ما دادن شربت 1 به 1 ( یک کیلو شکر با یک کیلو آب) به کندو ها تا برای زمستان گذرانی کندو مشکل پیدا نکند .به طور معمول یه زنبور دار به هر کندو در سال 12 کیلو شکر که معادل 24 کیلو شربت یک به یک می باشد می دهد . از این 12 کیلو شهر 7 کیلو در بهار و 5 کیلو در زمستان می باشد . محافظت در برابر زنبور قرمز و سار ها و دیگر موجودات مزاحم بوده و دریکی دیگر از وظایف ما گذاشتن یه پارچه کتانی روی قابها برای گرم نگه داشتن کندو می باشد .تهیه خمیر شیرین برای جبران کمبود گرده گل هم در این فصل انجام می شود . همه این کارها تا اواسط آبان پایان یافته و زنبور دار در کندو را محکم می بندد و تا آغاز اسفند ماه به هیچ عنوان نباید درب کندو را باز نماید .

حال کسی که قصد زنبور داری دارد باید بدان که به ازای هر کندو در طول سال چه مقدار از وقت خود را باید صرف این کار نماید که اگر غفلت نماید به منزله از دست دادن کلنی می باشد.

نکته دیگر هزینه خرید و نگهداری وسایل زنبور داری می باشد که حداقل از 200 هزار تومان برای وسایل زنبور داری( استراکتور ، دودی ، کلاه ، کاردک و . . . ) لازم می باشد و برای هر کندو در سال 20 هزار تومان مصالح ( شکر ، موم ، خمیر شیرین و . . . ) لازم می باشد .

به نظر من اگر شما قصد شروع زنبور داری را دارید بهتر است سال اول با 3 الی 6 کندو شروع نمایید تا ضمن مشغولیت و رفع خستگی کار روزانه و یا سرگرمی با زندگی و کار زنبور داری آشنا گردید به نوعی سال اول را کارآموزی کنید و با مطالعه کتب و سایت های زنبور داری و مشورت و آموزش از کسانی که سابقه زیادی در این شغل دارند خود را برای توانایی در این کار محک زده و در ضمن نیاز خانواده خود را به عسل طبیعی براورده نماید . در صورت تمایل در سال دوم با 20 الی 30 کندو به عنوان شغل دوم و کمک هزینه زندگی ادامه دهید و با آزموده شدن و تجربه جستن از خسارت های احتمالی وارده و پیدا کردن دلیل آن و و سود جستن از موارد منفعت آورد خود را برای زنبور داری به عنوان شغل اصلی و تنها ممر درامد خانواده برای سال بعد آماده نمایید .

در سال سوم شما می توانید با 100 کندو ادامه دهید از 100 کندو به بالا خود را زنبور دار حرفه ای نامیده و نیاز به استخدام کارگر داشته و علاوه بر فروش عسل از فروش دیگر محصولات کندو درامد کسب نموده و با درامدی در حد یه خانواده متوسط ایرانی زندگی نمایید . در این سالها تجربه و ممارت لازمه کار است . چنین زنبور داری باید همیشه تعداد زیادی جمعیت در اختیار داشته و با آنها کار کند . آنچه برایش اهمیت فوق العاده دارد علاوه بر تعداد جمعیت و قوی بودن تک تک آنها شناخت محیط از لحاظ گل ها ی عسل خیز در ماه های مختلف سال است . زنبور داری که این کار را بعنوان شغل اصلی انتخاب نموده باید دانسته باشد که در اطراف زنبورستان به شعاع 100 کیلومتر یا بیشتر در هر منطقه چه نوع گلی در چه ماه از سال گل می دهد تا به موقع زنبور هایش را به همان نقطه مهاجرت داده و از شهد گل های آن منطقه حداکثر بهره برداری نماید . شما باید همه بیماریها و آفات زنبور عسل را به مثل یه دکتر شناخته و راهای درمان آن را آموخته باشید و همچنین باید دارو خانه ای برای پیشگیری و همچنین معالجه بیماریها آماده داشته باشید . شما باید به موقع ملکه ها را عوض نمایید تا مانع پیر یا ضعیف شدن جمعیت گردید . شما باید احتیاجات کندو از قبیل گرده، دیواره مومی ، پوکه و یا طبق را به موقع برآورده نمایید .

در آخر اگر شما خواسته باشید از ابتدا زنبور داری را شغل اول خود قرار دهید حتما باید آموزش های لازم را دیده باشید و با دو سال تجربه زنبور داری ( سال اول در حدود 5 کندو و سال دوم در حدود 20 کندو) به این کاروارد شوید .

انتخاب محل زنبورستان

انتخاب محل زنبورستان :

 

یکی از مهمترین نکات مدیریتی در پرورش زنبور عسل انتخاب صحیح محل استقرار زنبورستان است. شرایط مطلوب برای محل استقرار یک زنبورستان و محل استقرار کندوها

 

 

1 - شرایط آب و هوایی :
به طور کلی شرایطی چون گرما یا سرمای بیش از حد تحمل زنبورها ، بارندگی پیوسته و زیاد ، هوای ابری در بیشتر اوقات سال یا فصل مورد نظر ، بادهای شدید ، هوای شرجی یا هوای غالبا مه آلود ، افزایش یا کاهش ناگهانی درجه حرارت هوا و آلودگی غیر تحمل هوا ممکن است چنان منطقه ای را برای استقرار زنبورستان نا مطلوب کند .
2 - پوشش گیاهی منطقه :
به طور کلی گیاهانی چون توتون ، پنبه ،آفتاب گردان ، یونجه ، شبدر ، اسپرس ، بیدمشک ، گوَ ن ، آویشن ، خردل ، زعفران ، نخود ، لوبیا ، نعنا ، سیب ، گلابی ، مرکبات ، اقاقیا ، کاج ، گیاهان زینتی و طیف بسیار وسیعی از دیگر گیاهان زراعی ، باغی ، جنگلی و مرتعی منابع شهد و
گرده برای زنبور عسل محسوب می شوند .
3 - اهمیت وجود منبع آب سالم در اطراف زنبورستان :
زنبور نیز مانند سایر جانداران به آب به عنوان حیاتی ترین نیاز خود احتیج دارد .
4 - بهداشت منطقه زنبورستان و اهمیت آن :
زنبور عسل نیز مانند سایر حیوانات به برخی از بیماری ها حساس است و متاسفانه بیشتر بیماری ها باعث انهدام بخش مهم یا تمامی کلنی های زنبور دار می شود و یا ضمن خسارت به زنبور دار معالجه می شوند . بنابراین اقتصادی ترین اقدام برای جلوگیری از ابتلای زنبورها به بیماری توجه زنبور دار به بهداشت منطقه است .
5 - آلودگی های صوتی و بوهای نامطلوب :مکان استقرار زنبورستان باید دست کم
2 کیلومتر از دامداری ها ، مرغ داری ها ، کارخانه های دباغی و دیگر مجتمع های تولیدی که بوی ناخوشایند در آن ها تولید می شود دور باشد . زیرا بوی بد زنبوران را فراری می دهد . زنبورستان ها هم چنین باید از نقاط پر سر و صدا مثل جاده های پر رفت وآمد ، کارخانه های پر سر و صدا و غیره به اندازه کافی دور باشند تا سرو صدا موجب هراس زنبورها و فراری شدن آنها نشود .
6
- اهمیت دور بودن کافی زنبورستان از نقاط مسکونی :
زنبورها با توجه به شعاع پرواز خود ممکن است تا 12 کیلومتر از محل زنبورستان دور شوند . نزیک بودن زنبورستان به مناطق مسکونی ممکن است باعث مشکلاتی برای زنبور دار شود .
7 - اهمیت رعایت فاصله زنبورستان ها از هم :
حداقل فاصله لازم به رعایت زنبورستان ها از یکدیگر در هر منطقه 6 کیلومتر است . چنانچه این فاصله کمتر شود بخصوص اگر منطقه پوشش گیاهی چندان خوبی نداشته باشد چند مشکل اساسی پیش خواهد آمد .1- تولید عسل کمتر در دو زنبورستان مجاور هم به علت کمبود منابع شهد و گرده 2- به علت گرده افشانی بیش از حد مورد نیاز بیشتر گل ها به میوه یا بذر تبدیل شده و تمام میوه ها قادر به دریافت مواد غذایی کافی نمی شوند و از کیفیت محصول کاسته شده 3- امکان رفتن اشتباهی زنبورهای یک زنبورستان به زنبورستان های دیگر و شیوع بیماری و غارت وجود دارد .
8 - نیاز زنبورستان به حصار :
9 - میزان نزدیکی زنبورستان به جاده :
برای دسترسی به وسایل نقلیه برای حمل و نقل ، بارگیری و تخلیه کندوها
10
- بهترین مناطق استقرار یک زنبورستان :
بی تردید بهترین مکان استقرار یک زنبورستان در یک باغ یا مزرعه بزرگی است که محصول آن باید توسط زنبور عسل گرده افشانی شود. در این صورت علاوه بر تولید عسل برای زنبوردار محصولات کشاورز یا باغ دار هم به قدر کافی گرده افشانی می شود.
11
- استقرار زنبورستان در کنار دریا یا رودخانه :
چنانچه زنبورستان در ساحل دریا یا رودخانه مستقر شود زنبورها برای نوشیدن و جمع آوری آب بطرف آنها رفته و معمولا جریان آب رودخانه یا امواج دریا بیشتر زنبورها را غرق می کند و به این ترتیب خسارت سنگینی به جمعیت کلنی ها وارد می شود .
12 - سطح زنبورستان و استقرار کندوها روی پایه یا سکو :
سطح زمین زنبورستان باید دست کم 30 سانتی متر بالاتر از زمین های اطراف باشد.
13-
فاصله کندوها از هم در یک زنبورستان :
در یک زنبورستان رعایت فاصله 5/2 متر بین دو کندو ضروری است .
14- مکان زنبورستان در رابطه با سمپاشی باغ ها و مزارع :
15- جهت استقرار کندوها در زنبورستان :
چنانکه منطقه ای که زنبورستان در آن مستقر است بادخیز نباشد می توان کندوها را به گونه ای در زنبورستان مستقر کرد که سوراخ پرواز آنها به سمت مشرق یا جنوب باشد در این صورت با طلوع خورشید نور به سمت جلوی کندوها می تابد و زنبورها زودتر فعالیت روزانه را آغاز می کنند.در مناطق بادخیز سوراخ پرواز باید در جهت مخالف وزش باد باشد تا بخصوص در زمستان باد سرد به داخل کندوها وزیده نشود و در سایر مواقع نیز موجب ناراحتی زنبورها نشود.
16
- محافظت کندوها از عوامل نامساعد جوی و محیطی :
17 - مسافت مکان جدید زنبورستان تا مکان قبلی :
شعاع پرواز مفید زنبور عسل به 2 کیلومتر و شعاع پرواز دور آن به 6 کیلومتر و گاهی به 12 الی 5/13 کیلومتر می رسد. برای جلوگیری از مراجعت زنبورها به مکان زنبورستان قبلی مکان زنبورستان جدید تا قبلی باید بیش از 6 کیلومتر فاصله داشته باشد.
18
- رابطه کندو و مساحت زنبورستان :
دیوارها نباید از 2 متر مرتفع تر و فواصل بین کندوها به میزان حداقل 5/2 متر از هم باید رعایت شود.
19
- نحوه استقرار کندوها در زنبورستان :
محل استقرار کندوها در زنبورستان باید به گونه ای طراحی شود که زنبورهای پرواز کننده از کندوهای مختلف مانعی در جلوی زنبورهای دیگر نباشد به همین جهت در استقرار کندوها طرح هایی چون زیگ زاگ - مربع - گروهی - موازی و غیره ممکن است عملی گردد.
20
- زنبورستان در مناطق گرمسیری :
زنبور عسل در حرارت 16 تا 32 درجه سانتی گراد در حداکثر فعالیت است و 34 تا 39 درجه سانتی گراد و 16 تا 8 درجه سانتی گراد به تدریج از فعالیت آنها کاسته می شود و در دمای کمتر از 8 درجه سانتی گراد و بیشتر از 39 درجه سانتی گراد از کندو خارج نمی شوند

گام اول (امکانات محیطی)

زنبور داری شغلی جالب و متحیر کننده می باشد . جالب اینکه در این شغل با موجوداتی سرو کار داریم که زندگی تشکیلاتی آنها نمونه بارزی است از نظم و ترتیب و همکاری متقابل که هر وقت به کندو ها سر زده با مشاهده فعالیت های هر یک از زنبور ها به شکلی خواهید بود که متوجه نظم و ترتیب بسیار شگفت انگیز خواهید شد و پی به قدرت خداوند یکتا خواهید برد.

ثانیا شغلی پرمنفعت : با فروش محصولات کندو (عسل ، گرده گل ، موم، بره موم و ژل رویال)درامد قابل توجه ای به دست خواهید آورد . که باعث دلگرمی و انگیزه برای ادامه این شغل خواهد بود .

اما برای شروع کار قبل از هر چیز باید بدانید محلی که زندگی می نمایید . یا قرار است . کندو ها را آنجا مستقر نمایید . برای زنبور ها مناسب می باشد تا هم احتیاجات خود کلنی را براورده نماید و هم محصول اضافی داشته تا شما از آن استفاده نمایید .

 

محاسبه تعداد گل به زنبور در مزرعه

محاسبه تعداد گل به زنبور در مزرعه

شاید بطور جامع و کامل و دقیق نتوان گفت که برای هر زنبورستان چقدر گل لازم است .چرا که امکان شمارش و تایین تعداد گلها ، تعداد زنبور ها و میزان شهد گلها بطور دقیق برای ما امکان پذیر نیست . چرا که این پارامتر های بالا در هر شرایطی بطور چشمگیری نواسان های زیادی دارند اما نمی توان هم بدون محاسبه هم اقدام به استقرار زنبورستان در مکانی کرد که تعداد گل به زنبور نامتناسب باشد . چون اگر این اتفاق بیفتد . زنبور دار دچار خسارت می شود . اما محاسبه حدودی به طوری که به مقدار واقعی نزدیک باشد می توان انجام داد .

در ابتدا باید استعداد و مقدار جمعیت زنبوران زنبورستان خور را براورد کنید .یعنی ببینم ما چند عدد زنبور داریم .برای این منظور ابتداد تعداد کندو ها را در تعداد قابها هر کندو ضرب می کنیم البته قبل از آن باید از تعداد قابهاي جمعيت دارد در داخل هر کندو اطلاع پیدا کنیم .

یک نکته که باید مد نظر قرار گیرد این است که هر قاب به قابی گفته شود که دو طرف قاب به طور كامل مملو از جمعيت بالغ كارگر باشد و اگر جمعيت، نصف دو طرف يك قاب را فرا گرفته است،هر دو قاب به این شکل را مجموعا يك قاب حساب مي كنيم و در كل اگر جمعيت 50درصد سطح 10قاب را پوشانيده است ان جمعيت را حدود 5 قاب محاسبه مي نماييم . و اگر یک کندو بر روی کف و بدنه و سقف هم زنبور بود با محاسبه حدود آن ها را نیم یا یک قاب فرض می کنیم . و حدودی از این مقدار را در کل زنبورستان به دست می آوریم تا تعداد کل قابهای زنبور ما در زنبورستان مشخص شود .

 

حال برای محاسبه تعداد زنبور ها باید تعداد قاب های زنبور کل زنبورستان را ضرب در تعداد زنبور هر قاب کنیم . در یک قاب استاندارد کندوی لانگستروت پر از جمعیت حدود 6000 زنبور قرار دارد . و این 6000 را در تعداد کل قابها ضرب می کنیم .

برای مثال ما در زنبورستان خود 40 کندو داریم که 20 کندو دارای 10 قاب زنبور می باشند و 15 کندو دارای 8 قاب و 5 کندو دارای 6 قاب زنبور می باشند .برای محاسبه تعداد قابها به شکل زیر عمل می کنیم

(20*10)+(15*8)+(5*6)=350

350*6000=2/100/000

یعنی ما در این زنبورستان دو میلیون و صد هزار زنبور داریم

نکه دوم محاسبه حدود تعداد کل می باشد که کار بسیار ساده ای می باشد .اگر درخت بود . تعداد گل هر شاخه ضرب در تعداد شاخه ها ضرب در تعداد درخت در هر هکتار و تعداد هکتارها هم در این عدد ضرب می شود . مثال باغ پرتغال به مساحت 15 هکتار که در هر هکتار 600 درخت وجود دارد . و هر درخت دارای 20 شاخه و هر شاخه دارای 5 زیر شاخه و هر زیر شاخه دارای 500 گل می باشد .

500*5*20*600*15 =450/000/000

و اگر مزرعه بود تعداد گل هر بوته را ضرب در تعداد گل هر متر مربع ضرب در 10000و( هر هکتار 10000 متر مربع می باشد ) ضرب در تعداد هر هکتار می کنیم . مثلا مزرعه کلزایی به مساحت 30 هکتار داریم . که هر بوته کلزا بطور متوسط دارای 450 گل و در هر متر مربع میانگین 55 بوته قرار دارد .

450*55*10000*30 =7/425/000/000

حالا که حدودا تعداد زنبور ها و گل ها را پیدا کردیم باید استعداد گل ها را هم بدانیم شاید از خود بپرسید که استعداد گل چیست .

 

درابتدادی تعریف استعداد گل باید بگوییم که هر گل دارای یه مقدار شهد و گرده می باشند که این در گیاهان مختلف متغیر می باشد . که در برخی از گیاهان گل هایشان کمتر شهد و یا گرده می دهند ویا در برخی این مقدارا بیشتر می باشد . در مجامع جهانی زنبور داری برای نشان دادن مقدار تقریبی آن در عده ای از گیاهان چه از نظر مقدار شهد ی که تولید می کنند و چه از نظر مقدار گرده ای که در اختیار زنبور عسل قرار می دهند آنها را به 5 دسته زیر تقسیم نموده اند .

- آنهائی که اصلا تولید نمی کنند (0)

- آنهائی که مقدار تولید کمی دارند (1)

- آنهائی که مقدار تولید شان متوسط است (2)

- آنهائی که تولید شان زیاد است (3)

- آنهائی که خیلی زیاد تولید می کنند (5)

در جدول زیر این مقدار را برای برخی از گیاهان نشان داده شده است

 

 

برای محاسبه باید بدانید که

هر پرواز زنبور عسل چیزی حدود 10 دقیقه به طول می انجامد . و در هر پرواز روی 100 گل می نشیند و زنبور روزانه 6 تا 14 پرواز برای شهد و گرده انجام میدهد . با این حساب روزانه 600 تا 1400 گل را ملاقات می کند . اگر یه کندو دارای 10 هزار زنبور باشد زنبوران این کندو روزانه روی 4 تا 1/6 میلیون گل می نشینند . اگر بطور متوسط هر گل 2/0 میلی لیتر شهد داشته باشد . (بر طبق جدول بالا اگر نمره این گل عدد 2 باشد )با این حساب بطور خیلی تقریبی هر 5 هزار گل یک گرم شهد ، هر 15 هزار گل یک گرم عسل و هر 15 میلیون گل یک کیلو عسل می دهد . ( البته این یه امر نسبی می باشد و در گلهای مختلف بر طبق جدول بالا دارای نوسان زیاد می باشد ). در فصل شهد هر کندو حدود 1 تا دو و نیم کیلو عسل طبیعی تولید می کنند . پس اگر جمعیت زنبور ها به گل ها نا متناسب باشد . یعنی زنبور ها خیلی بیشتر از گل ها باشند روزی که زنبوران برای چرا بر روی گل ها می روند این اتفاق می افتاد که در طول روز بیش از چندین زنبور به یک گل سر می زنند و می بینند که قبلا شهد این گل برداشته شده و همین رفت و آمد زنبوران بین گلهایی که چیزی برای زنبور ندارد باعث می شود که انرژی وقت زنبور تلف شده و اثری به دست نیامده و راندمان تولید پایین می آید و 10 هزار زنبوری که قرار بود در روز روی4 تا 1/6 میلیون گل شهد دار بنشینند به یک میلیون گل شهد دار هم نرسیده اند و بجای بع کردن یک تا 2 کیلو عسل 100 گرم عسل هم جمع نکرده اند و این مقدار هم که جمع شده خرج کندو را هم کفاف نمی کنند و زنبور دار مجبور می شود به زنبور ها شربت آب قند بدهد . یک نکته خیلی مهم این است که شما باید شعاع مفید پروازی زنبور را 1200 متر در نظر بگیرید و تعداد گل این منطقه را به کل زنبورانی که در این شعاع قرار دارند محاسبه کنید نه به زنبوران زنبورستان خود .پس اگر دیدید که یه منطقه زنبور بیش از حد ظرفیت چرای گل های آن منطقه را دارد باید عطایش را به لقایش

 

درگاه بانک ملت

نماد اعتماد

آماربازدید

5513715
امروز
دیروز
ایت هفته
هفته گذشته
این ماه
ماه کذشته
کل بازدید
68
668
7322
5493951
22098
0
5513715
Your IP: 18.219.236.62
2024-04-20 01:47

پرداخت

شرح:
مبلغ:

محصولات

لطفا محصول مورد نظر خود را از ليست انتخاب نماييد

مبلغ: (ريال)

Responsive Free Joomla template by L.THEME
جوملا فارسی